IN GESPREK MET …CK CHIU [DUTCH]

CK Chiu omschrijf jezelf  in vijf woorden

Levensgenieter, energievol, creatief, doorzetter, optimist.

Hoe is NUKI ontstaan?

Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik graag naar mijn interview met Wouter Bijendijk wat verscheen in de Frontier. Daarin wordt heel duidelijk omschreven hoe Nuki is ontstaan.

*Ik heb van jongs af aan altijd al het gevoel gehad dat ik iets moois wilde doen in mijn leven. Ik wilde iets doen wat recht uit mijn hart zou komen. 

Ik kon uren lang tekenen op een groot stuk papier op de grond. Het tekenen heb ik van mijn vader. Ik wilde net zo goed als hij worden. Ik tekende op de kleuterschool graag Troetelbeertjes, de kinderen uit mijn klas gingen dan met een vel papier in hun handen in de rij staan, wachtend op een Troetelbeer van mij. Dit gaf mij zo’n fijn gevoel. Mijn droom was om later als tekenaar bij Disney te werken.

Naarmate ik ouder werd, begon ik minder goed naar mijn gevoel te luisteren. Ik werd rationeler en had het gevoel dat bij Disney werken niet voor mij was weggelegd. Ik studeerde af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met een master in Marketing Management en vloog meteen door naar Hong Kong om het bedrijfsleven in te gaan.

 

 

Daar viel het bedrijfsleven erg tegen. Mensen werken de klok rond. Ik zat vaak tot diep in de nacht te werken. Ik voelde me steeds verder van mezelf vandaan raken en voelde me ongelukkig. Was dit wat ik de rest van mijn leven wilde doen? Ik besloot om mijn baan op te zeggen en terug te keren naar Nederland. Daarna raakte ik in een dip. Ik wist niet wat ik precies wilde in mijn leven. Vroeger had ik zoveel mooie dromen voor later. Opeens begon ik me te beseffen dat later eigenlijk nu betekent. Want later is slechts een excuus om dingen uit te stellen.

Dit was een keerpunt in mijn leven. Ik ging weer leren om naar mezelf te luisteren. Mijn hart te volgen. Mijn jeugdherinnering als tekenende kleuter kwam weer naar boven. Ik bedacht dat ik iets moois kon doen met een Husky hondje dat ik had getekend op mijn twaalfde. Dit schattige beestje was gebaseerd op mijn hond die ik vroeger had. Ik besloot om een parttime baan te nemen bij een callcenter. Veel mensen verklaarden me voor gek, om mijn studie zo weg te gooien. Maar dit is wat ik wilde en door deze bewuste keuze zou ik veel meer energie overhouden om aan mijn droom te werken! Op mijn vrije dagen en in de avonden creëerde ik de wereld van Nuki. Opeens kreeg Nuki vriendjes en kreeg hij een papa en een mama. Nuki begon opeens echt echt te leven. De tekeningen en verhalen vloeiden uit me. Ik zat in een bepaalde flow. Het voelde euforisch en magisch aan.

 

 

Hoe onderscheid jij je van andere illustratoren?

Het is moeilijk om te zeggen hoe ik mezelf onderscheid van andere illustratoren. Wat ik wel weet is dat ik werk vanuit mezelf. Ik geloof dat iedereen zijn eigen stem heeft, maar om die te vinden moet je durven om naar binnen te keren en te ontdekken wie je echt bent. Vanuit dat perspectief werk ik en neem ik alles wat ik zie, hoor, voel, meemaak in mijn leven mee in mijn werk. Ik probeer mezelf daarom ook niet te vergelijken met andere illustratoren, omdat dat alleen er maar voor zorgt dat je van jezelf verwijdert raakt en je dan niet meer het werk kunt maken wat je hoort te maken.

 

 

De meeste kinderen vinden tekenen leuk en het is goed voor hun ontwikkeling.  Heb jij een tip aan ouders hoe zij hun kind hierin kunnen stimuleren?

Ik zou zeggen lekker laten tekenen en en lekker laten experimenteren. Ik denk dat het goed is om ze lekker hun vrije gang te laten gaan, maar hen daar bij ook te begeleiden bij het proces van creëren. Ik was zelf bijvoorbeeld iemand die na het tekenen altijd mijn tekeningen weggooide als kind. Ik was nooit tevreden. Mijn ouders hebben daar nooit iets van gezegd, of iets mee gedaan. Ik zou nu met een kind daar over gaan praten. Ik zou uitleggen dat je trots moet zijn op datgene wat je hebt gemaakt. Ik zou ook aangeven dat ze hun werk niet moeten vergelijken met dat van anderen en uitleggen dat je ook steeds beter wordt in iets als je maar blijft door gaan met oefenen. En dat het belangrijk is dat je  lol hebt in de dingen die je maakt. Daar gaat het namelijk om, dat je er van geniet dat je creëert en niet dat je er (later) geld mee moet verdienen. Dat haalt alle lol er meteen van af en zet de lat meteen zo hoog, dat je blokkeert om te creëren. Lekker experimenteren dus!

De boeken van Nuki zijn bontgekleurd. Vind je deze kleuren ook terug in je atelier?

Ik hou van kleuren! De juiste kleurcombinaties kunnen je zo vrolijk maken. Ik hou ook enorm van kleurrijke kunst. Ik kan daar zo van genieten! De kleuren die ik gebruik representeert mijn kijk op het leven. Kleur je leven met de felste mooiste kleuren die er bestaan!

 

 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Het Youtube kanaal van Nuki is vorig week donderdag gelanceerd. Op dit moment staan er 11 filmpjes op het kanaal en iedereen kan zich daar gratis op abonneren. Er staan voorleesverhaaltjes op, leuke kinderliedjes en nog veel meer leuke filmpjes met Nuki het gelukshondje. Ik maak het kanaal samen met mijn beste vriend Richy Brown (o.a. bekend van LA The Voices). Hij leest de verhalen voor en componeert muziek en zingt de liedjes in voor het kanaal. Het geeft je zo’n kick om te zien dat het kanaal zo goed wordt opgepikt door kinderen. Ouders sturen me foto’s en filmpjes van kinderen die helemaal fan zijn van Nuki. Dat is een onbeschrijfelijk gevoel. Daar doe je het natuurlijk voor! Verder zijn we bezig met nieuwe content creëren voor het kanaal dus er zal regelmatig nieuwe content op gepost worden. Daarnaast zijn we druk bezig met de lancering voor de Engelse versie van Nuki (Nuki the lucky puppy), deze zal plaats vinden op 1 juli 2017. Super leuk dus allemaal!

Abonneer nu gratis op het YouTube kanaal van Nuki het gelukshondje: www.youtube.com/nukiworld

 

* Gedeelte uit het interview van CK Chiu met Wouter Bijdendijk. Gepubliceerd  in het  magazine Frontier| nummer 112| januari – februari 2013.

Foto’s: © Sterrenbende & NukiWorld

Interview originele bron: https://annekeschrijft.wordpress.com/2017/06/20/nuki-viert-feest-prentenboek-winacttie/


0 gedachtes over “IN GESPREK MET… CK CHIU | Interview Anneke Schrijft”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Headlines

“WFFR” film van Nuki het gelukshondje op YouTube

Waren jullie ook op het Wildlife FilmFestival Rotterdam? De film van Nuki die draaide tijdens dit filmfestival staat nu op het YouTube kanaal van Nuki het gelukshondje. Bekijk de film hier! DEEL I Nuki het Lees verder…

Headlines

Nuki in de Bios!

Super VET nieuws! Nuki het gelukshondje zal te zien zijn in de BIOSCOOP (!!!) tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam – WFFR. WFFR is een vijfdaags filmfestival dat volledig in het teken staat van wildlife Lees verder…

Headlines

A Story That Teaches Children To Love Themselves

In the coming blogs, I will write about the stories I have written for Nuki the lucky puppy. All the stories I write contain a beautiful life lesson. Things that matter in life, and what Lees verder…