Deze maand staat er een uitgebreid interview met de schijver van Nuki het gelukshondje, CK Chiu, in Frontier Magazine. Lees het complete interview hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interview Frontier| nummer 112| januari – februari 2013

Tekst: Wouter Bijdendijk
CK Chiu is illustrator en schrijver van Nuki het gelukshondje. Op jonge leeftijd wilde hij tekenen bij Walt Disney, maar deze droom liet hij varen “Ik durfde mijn dromen vroeger niet na te jagen, omdat ik mezelf niet goed genoeg vond. Hierdoor durfde ik geen risico’s te nemen.” Het besluit om zijn hart te volgen en zijn eigen kinderboeken te schrijven en te illustreren is een grote, mooie spirituele weg voor CK Chiu. Na 7 jaar lang hard werken zijn de avonturen van Nuki het gelukshondje nu op de markt. Het resultaat: leuke, vrolijke, kleurrijke kinderboekjes met een positieve boodschap.

Kun je wat vertellen over je kinderboeken?
Ik heb op dit moment 6 kinderboeken uitgebracht. In mijn boeken staat Nuki het gelukshondje centraal. Wat (nog) niet iedereen weet is dat iedereen eigenlijk een gelukshondje is. Door mijn boekjes te lezen, komen kinderen er achter dat ze net als Nuki en zijn vriendjes gelukshondjes zijn. Thema’s die in mijn boeken voorkomen zijn bijvoorbeeld leren om van jezelf te houden, dankbaar te zijn, je twijfels te overwinnen en om je dromen na te jagen. Ieder kind kan door mijn boekjes dus het gelukshondje in zichzelf ontdekken!

 

Hoe komt het dat je kinderboeken bent gaan schrijven en illustreren?
Ik heb van jongs af aan altijd al het gevoel gehad dat ik iets moois wilde doen in mijn leven. Ik wilde iets doen wat recht uit mijn hart zou komen. Dat je gewoon kunt zeggen: “kijk wat ik heb gedaan… dit ben ik”. Maar om echt te weten wat je wil is heel erg moeilijk.
Als kind ben je puur en ga je op je gevoel af. Wanneer je jong bent, trek je niets aan van de buitenwereld. Je doet iets, omdat dat natuurlijk en fijn voelt. Dat deed ik toen ik kind was. Ik kon uren lang tekenen op een groot stuk papier op de grond. Het tekenen heb ik van mijn vader. Hij tekende soms samen met me mee. Hij tekende de mooiste dingen. Ik wilde net zo goed als hij worden, daarom tekende ik altijd. Een van mijn eerste jeugdherinneringen was ik als 6 jarig jongetje. Ik tekende op de kleuterschool graag Troetelbeertjes, de kinderen uit mijn klas gingen dan met een vel papier in hun handen in de rij staan, wachtend op een Troetelbeer van mij. Dit gaf mijn zo’n fijn gevoel. Ik besloot dan ook om later als tekenaar bij Disney werken.
Naarmate ik ouder werd, begon ik minder goed naar mijn gevoel te luisteren. Ik werd rationeler en had het gevoel dat een droom bij Disney werken niet voor mij was weggelegd. Gedachtes als: ‘Wie zegt dat mijn tekeningen goed genoeg zijn?’ of ‘Er zijn vast duizenden anderen die eerder aan in aanmerkingen komen om bij Walt Disney te werken dan ik.’ Het waren allemaal gedachtes en angsten die me tegen hielden. Daarnaast gaven mijn ouders ook aan dat een goede studie toch meer zekerheid bied dan ‘zomaar’ te gaan tekenen.
Ik luisterde naar mijn ouders en natuurlijk ook naar mijn eigen onzekerheden en ging studeren. Ik studeerde af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam met een master in Marketing Management en vloog meteen door naar Hong Kong om het bedrijfsleven in te gaan.
Daar viel het bedrijfsleven erg tegen. Mensen werkten keihard. Ik zat vaak tot in de nacht te werken. Ik voelde me steeds verder van mezelf vandaan raken. Het voelde niet goed. Ik voelde me ongelukkig en vroeg mezelf af of ik dit voor de rest van mijn wilde gaan doen. Ik besloot om mijn baan op te zeggen en terug te keren naar Nederland. Ik raakte in een lichtelijke dip. Ik wist niet wat ik precies wilde in mijn leven. Ik had vroeger zo veel mooie dromen en ik had altijd gedacht: “later… dan ga ik mijn dromen waar maken.” Ik begon te beseffen dat later eigenlijk nu betekent. Want later is slechts een excuus, om dingen uit te stellen.

Ik besloot om actie te nemen en in mijn “authentic power” te gaan leven: dit is wanneer je persoonlijkheid in lijn gaat staan met je ziel. Ik ging weer leren om naar mezelf te gaan luisteren, ik ging veel lezen over spiritualiteit en ik ging veel mediteren. Ik begon mezelf te voeden met positiviteit. Mijn jeugdherinnering als tekenende kleuter kwam weer naar boven en Ik bedacht me dat ik misschien wel iets moois kon doen met een Husky hondje die ik ooit had getekend op mijn twaalfde. Dit schattige beestje was gebaseerd op mijn hond die ik vroeger had. Ik besloot om een parttime baan te nemen bij een callcenter. Vele mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Ze vonden het zonder dat ik na mijn Universiteit geen baan nam die op mijn studie aansloot. Zulke opmerkingen maakten me erg onzeker, maar mijn hart zei dat ik dit moest doen. Op mijn vrije dagen en in de avonden creëerde ik de wereld van Nuki. Opeens kreeg Nuki vriendjes en kreeg hij een papa en een mama. De tekeningen en verhalen vloeiden uit me. Ik zat in een bepaalde flow. Het voelde euforisch en magisch aan.

En toen kreeg je meteen een uitgever die interesse had?
Nee dat was een lange en zware periode waar ik door heen moest. Ik heb denk ik over de hele wereld wel meer dan 70 afwijzingen gehad. Dit waren uitgevers, tv producten, literatuur agenten en grote winkelketens over de hele wereld. Ik heb in de afgelopen wel 2 deals gehad. Eentje in Nederland en een andere deal was in Singapore. Uiteindelijk zijn deze deals op niets uitgelopen en zijn de boekjes niet uitgegeven. Ik heb alle brieven en e-mails van afwijzingen netjes bewaard, omdat ik alles bewust wil mee maken en dat ik dan altijd vol trots kan terug kijken als het me wel is gelukt. Op bepaalde tijden was het zo moeilijk, dan geloofde ik er niet meer in Ik was naar Italië, Singapore en Hong Kong gevlogen om allerlei mensen te spreken. Soms kwamen er hele mooie hoopvolle dingen uit. Maar toch lukte het steeds niet. Ik heb mensen over de hele wereld benaderd. Dit zonder enig succes. Toch was er iets in me dat steeds door ging. Op den duur had ik een soort pact gesloten. Ik zei tegen God, of hoe andere mensen het ook willen noemen: “Ok, ik ga iets doen wat totaal onmogelijk is voor mij, ik ga de marathon rennen in New York. Wanneer me dat lukt, dan hoop ik dat Nuki uitgebracht gaat worden en dat de kinderen kennis met Nuki mogen maken.” Ik heb toen 10 maanden hard getraind en heb uiteindelijk de marathon gelopen. Dit was zo’n werelds gevoel. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Er waren zoveel mensen die de marathon liepen met een verhaal. Heel erg ontroerend om te zien. Sommige mensen renden de marathon om het overlijden van hun geliefden een plekje te kunnen geven, sommige renden omdat ze wilden laten zien dat zelfs met een pacemaker niet te stoppen zijn om het uiterste uit hun leven te halen. Ik vond het een wereldse ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Ik zie mijn Nuki avontuur nu ook als een grote marathon in mijn leven. De uiteindelijke finish is waar Nuki een groot succes is en wanneer kinderen over de hele wereld blij worden van de avonturen van Nuki. Ik pak alles aan als het om Nuki gaat: interviews, voorlezen voor kinderen, de boekjes zelf verkopen op de markt. Ik zie het allemaal als kleine stapjes die allemaal bij elkaar opgeteld uiteindelijk zullen leiden naar mijn uiteindelijke doel/ finish. Vroeger was dat anders. Ik was ongeduldig, iedere stap die ik deed moest meteen leiden tot succes of de grote doorbraak. Wat ik dus eigenlijk wilde was de finish van de marathon te bereiken door 1 of 2 stappen te doen. Dat is natuurlijk niet mogelijk met geen enkele grote droom in je leven. Ik ben blij met alle hindernissen en alle afwijzingen. Het heeft me als mens verrijkt. Mijn boekjes dat ben ik nu. In moeilijke tijden wanneer ik wilde opgeven, dan las ik mijn eigen verhalen. Ik wil graag mijn positieve boodschappen overbrengen naar de kinderen. Ik wil ieder kind het gelukshondje in zichzelf laten ontdekken. Dat is mijn droom!

De avonturen van Nuki het gelukshondje zijn geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar oud en zijn verkrijgbaar in de Frontier Bookshop of via de website www.nuki.nl.

www.frontierworld.nl

Categorieën: Headlines

0 gedachtes over “Interview met de illustrator en schrijver van Nuki in ‘Frontier Magazine’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Headlines

“WFFR” film van Nuki het gelukshondje op YouTube

Waren jullie ook op het Wildlife FilmFestival Rotterdam? De film van Nuki die draaide tijdens dit filmfestival staat nu op het YouTube kanaal van Nuki het gelukshondje. Bekijk de film hier! DEEL I Nuki het Lees verder…

Headlines

Nuki in de Bios!

Super VET nieuws! Nuki het gelukshondje zal te zien zijn in de BIOSCOOP (!!!) tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam – WFFR. WFFR is een vijfdaags filmfestival dat volledig in het teken staat van wildlife Lees verder…

Headlines

A Story That Teaches Children To Love Themselves

In the coming blogs, I will write about the stories I have written for Nuki the lucky puppy. All the stories I write contain a beautiful life lesson. Things that matter in life, and what Lees verder…